Πλάκα Κερατέας

Η ιστοσελίδα του χωριού μας

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 14:48

Πολιτιστικές Διαδρομές του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Πλάκας Κερατέας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Φωτό από την ξενάγηση Φωτό από την ξενάγηση

Ο Εξωραιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας Κερατέας οργάνωσε Πολιτιστική Εκδρομή στην Νεμέα Κορινθίας γνωστή για τους πολυάριθμους καταπράσινους αμπελώνες, την παραγωγή κρασιού, αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους με τους μύθους και τους θησαυρούς που ευρίσκονται στο Μουσείο της περιοχής.

Ένα μουσείο γεμάτο αρχαία πήλινα αγγεία, εργαλεία, χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν σε τάφους φωτογραφίες και ευρήματα που μαρτυρούν μία ιστορία 2.500 ετών ασχολίας στην καλλιέργεια της αμπέλου και της παραγωγής κρασιού.

Σε πολύ μικρή απόσταση από το Μουσείο ευρίσκεται ο τεράστιος ναός του Δία με τους επιβλητικούς του κίονες ανάμεσα σε άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην Νεμέα λατρεύτηκε ο Νέμειος Δίας και εδώ τελούνταν τα Νέμεια, ένας από τους τέσσερεις Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες στην αρχαιότητα.

Ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών έφεραν στο φως μυκηναικές σφραγίδες αλλά και ένα αρχαιολογικό χώρο, ένα αρχαίο στάδιο πολύ εντυπωσιακό με χωρητικότητα χιλιάδων θέσεων. Η αναβίωση των αγώνων της Νεμέας θα στέλλει κάθε φορά το μήνυμα της επιστροφής στις πραγματικές αξίες του Ολυμπιακού κινήματος.

Επισκεφθήκαμε ένα τοπικό Οινοποιείο όπου μάθαμε λεπτομέρειες για την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού. Δοκιμάσαμε τοπικές ποικιλίες κρασιών όπως το αγιωργίτικο αλλά και άλλες εκλεκτές ποικιλίες της Νεμέας μάθαμε τα μυστικά της διαδικασίας παραγωγής που με μεγάλη υπομονή μας εξήγησε στην μικρή μας ξενάγηση η οινολόγος.

Ο καιρός δεν ήταν καλός σύμμαχος γιατί ήταν μουντός και συννεφιασμένος αλλά το θέαμα των αμπελώνων δικαίωσε το ταξίδι μας.

Μετά την γευσιγνωσία καταλήξαμε όλοι μαζί σε τοπική ταβέρνα που είχε εξαίσιο τοπικό φαγητό και μυρωδάτο κρασί της Νεμέας.

Η επιστροφή είχε την δική της έκπληξη. Επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Παναγίας του Βράχου της Νεμέας. Μία εκκλησία σκαρφαλωμένη πάνω σε απότομα βράχια που θύμιζαν τα Μετέωρα. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να μπούμε στο εσωτερικό της λόγω εργασιών επισκευής που ήταν σε εξέλιξη.

Ο Σύλλογος έχει στόχο του την οργάνωση περισσότερων Πολιτιστικών Διαδρομών εκδρομών και περιπάτων με σκοπό την ξεκούραση και την γνωριμία με τις απερίγραπτες Ελληνικές ομορφιές.

 

Ημερομηνία: 08/03/2015

Ρεπορτάζ: Βάλια Μιχαήλ

Πηγή: https://neaonlinedotcom1.wordpress.com/

Διαβάστηκε 623 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 15:16